Deprem analizi, yapıyı tanımak ve herhangi bir tehlikenin söz konusu olup olmadıgını saptamak amacıyla ayrıntılı bir araştırma ve hesap yapma yöntemidir.
Analiz ekibimiz mevcut mimari ve yapısal sistem rölövesinin çıkarılması, donatı türü, donatı detayları ve malzeme özelliklerinin belirlenmesi, beton sınıfı ve zemin durumunun tespitinden sonra mevcut yapının elde edilen veriler ve rölöve temel alınarak çözümlenmesi ve yapı güvenliğinin saptanması, yapı güvenliği yeterli bulunmuyorsa, onarım ve güçlendirme yöntemleri ile ilgili seçeneklerin oluşturulmasını sağlayıp size en doğru sonucu vermek için bu analiz çalışmalarını yapmaktadır.
Bina deprem analizi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Lisanslandırılan firmalarca yapılabilmektedir. Şahinoğlu Kentsel Dönüşüm olarak bu firmalardan biriyiz. Peki bina deprem analizi nasıl yapılıyor?
Bina deprem analizi için, ilk olarak binanın genel durumu belirliyoruz. Genel durum olarak karşımıza çıkan bina yaşı, genel kullanıma uygunluk şekli ve mimari tasarım tarzı dikkate alınıyor. Ardından binanın taşıyıcı sistemi yerinde ölçümler (röleve) ile belirlenerek, yapının zemin durumu analiz ediliyor ve kullanılan malzemelerin (beton, demir vs.) kaliteleri belirleniyor. Bu tespitler sonucu elde edilen veriler ve bilgisayar programları vasıtasıyla modellemeler yapılarak yapının deprem altındaki davranışları incelenerek en çok darbeyi nereden alıp hasara uğrayacağı tespit edilmektedir.